Entlebucher

ENTLEBUCHER SENNENHUND

HISTORIK
Rasen beskrivs för första gången under namnet ”Entlibucherhund” i ”Schweizerischer Zentralblatt für Jagd- und Hundeliebhaber” 1889. Särskilt många fanns i Entlebuch, en dal som breder ut sig inom kantonerna Luzern och Bern. Därifrån har den också fått sitt namn. De idag så typiska färgerna var ingenting som man lade så stor vikt vid från början. Det viktigaste var att hundarna själva kunde förtjäna sitt leverbröd. En Entlebucher Sennenhund skulle på dagen driva och vakta boskapen och vakta sin ägare på natten. År 1913 visades fyra exemplar av denna lilla drivande hund med stubbsvans på en hundutställning i Langenthal. Med domarberättelserna som grund blev Entlebucher Sennenhund som fjärde Sennenhundras inskriven i schweiziska stamboken 1914. ”Klub für Entlebucher Sennenhunde” bildades1926 i Schweiz och 1927 visades 16 hundar på en specialutställning för Sennenhundar och från och med denna tid är rasens framtid säkrad. Den första standarden fastställdes 1927.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Entlebucher Sennenhund är en boskapdsdrivande vakt- och vallhund och behöver motion därefter. Den behöver arbeta med hjärnan med olika aktiviteter, alla typer av nosarbete är bra; tävlingslydnad och agility uppskattas också. Den kräver mycket sysselsättning. Om den får det, blir den en bra sällskapshund och man slipper allt okynnesskällande.

EGENSKAPER – MENTALITET
En Entlebucher Sennenhund är en liten mycket livlig skällande vallhund, som är alert och trevlig för sin familj, men oftast mycket reserverad för främmande människor. Den är extremt trogen sin ägare och lämnar ogärna den i familjen som är flockledare. Den väntar gärna vid din sida bara för att få vara med dig.
Att vara i hundgård eller bli lämnad ensam är inget liv för en Entlebucher Sennenhund. Den behöver mycket miljöträning och social träning. Den är lättlärd och behöver aktiveras ordentligt för att fungera bra.

STORLEK OCH UTSEENDE
Entlebucher Sennenhund är den minsta av de fyra Sennenhundraserna. Den är en muskulös, snabb och smidig hund. Mankhöjd för hane är 44 – 50 cem, och för tik 42 – 48 cm. Den skall ha en päls med täckhår som är kort, tätt åtliggande, hårt och glänsande. Den är trefärgad med en svart grundfärg med gul till rostbrun tanteckning och så symmetriska vit tecken som möjligt.

PÄLSVÅRD
Pälsen är enkel att sköta. Vanligast fäller hunden två gånger per år.

ATT TÄNKA PÅ OM DU ÄR INTRESSERAD AV RASEN
1) Att äga och uppfostra en Entlebucher Sennenhund kräver hundvana, helst erfarenhet av att ha haft hund tidigare.

2) Entlebucher Sennenhund är en livlig och alert hund som måste få arbeta och uträtta något meningsfullt. Den kräver mycket sysselsättning.

3) Med tanke på att rasen oftast är reserverad för främmande människor bör valpen redan från början träffa många människor under naturliga förhållanden för att inte beteendet skall växa sig för starkt.

4) Att tillhöra en flock och känna gemenskap med övriga familjemedlemmar är ett stort behov hos denna ras. För att kunna tillgodose detta krävs att ägaren har möjlighet att vara tillsammans med hunden större delen av dygnet. Ensamhet sätter snabbt sina spår i form av en icke social hund.

5) Med sitt ursprung som en skällande boskapsvallare är det lätt att den skäller i olika situationer och därmed mindre lämplig som lägenhetshund.

SKK:s rasstandard >>